Perioada penticostarului

Perioada penticostarului

 Biserica Ortodoxă se află în perioada Penticostarului. Aceasta este, pe lângă Triod şi Octoih, una din cele trei perioade ale Anului Bisericesc.

Mai multe informaţii cu privire la această perioadă a anului a oferit pentru TRINITAS TV, părintele profesor Nicolae Necula de la Facultatea de Teologie din Bucureşti: „Penticostarul este perioada cuprinsă între Învierea Mântuitorului şi prima duminică după Rusalii şi este cea de-a treia perioadă bisericească din timpul anului bisericesc. Denumirea îi vine de la carte de cult ce se numeşte Penticostar şi pe care o folosim în Noaptea de Înviere şi pe care o folosim în toată perioada aceasta până la Duminica I după Rusalii şi vine de la ‘penticosi’ care înseamnă cincizeci, deci, o perioadă de cincizeci de zile”.În această perioadă ortodocşii sărbătoresc trei din cele mai mari praznice ale creştinătăţii.

Penticostarul începe în Duminica Învierii Domnului şi se încheie în Duminica Pogorârii Sfântului Duh sau Duminica Cincizecimii. Totuşi, având în vedere că Pogorârea Sfântului Duh este praznic împărătesc, iar odovania se face după 8 zile, perioada Penticostarului se sfârşeşte de fapt în Duminica Tuturor Sfinţilor.
Sursa: basilica.ro