11 august 2019: de Sfântul Nifon ne reîntâlnim la hram!

11 august 2019: de Sfântul Nifon ne reîntâlnim la hram!

De șase ani stau enoriașii parohiei Sinții Voievozi Gherghiceanu sub dublă ocrotire de Sus: Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil li s-a alăturat, la 11 august 2013, Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolit al Țării Românești. Drept care duminică, 11 august 2019, în parohie este zi mare: zi de hram.   Paraclisul bisericii va fi din nou neîncăpător duminica aceasta. Sute de credincioși vor veni, cu râvnă duhovnicească, să se închine la moaștele Sfântului, așezate sub baldachin înveșmântat în ghirlande de flori, și să participe la Sfânta Liturghie.

Moaștele au fost dăruite de Catedrala Mitropolitană din Craiova

„Racla care conţine o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, a fost dăruită bisericii, la data de 11 august 2013, de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la acea vreme Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.  Sfântul odor a fost adus, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de la Catedrala Mitropolitană din Craiova, prin dărnicia şi bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Olteniei” (Diac. Gh. C. Popa – Ziarul Lumina).

Cine este sfântul care ne ocrotește

Sfântul Ierarh Nifon s-a născut în sudul Greciei, în ținutul Poloponezului. Data nașterii sale este estimată între 1434 și 1440. Botezat Nicolae de către părinții săi trupești, este ”rebotezat” Nifon de  către părintele său spiritual, vestitul pustnic Antonie, în momentul când este tuns în călugărie. Chemat la slujirea arhierească, devine Mitropolit al Tesalonicului, apoi patriarh al Constantinopolului. Alungat de către sultan în două rânduri din scaunul patriarhal, ajunge în exil la Adrianopol, unde îl cunoaște pe domnitorul Țării Românești, Radu cel Mare.

Radu Vodă îl aduce cu onoruri în țară...

La rugămintea voievodului valah vine în țara noastră pentru a conduce și reorganiza biserica. Este Mitropolit al Țării Românești între anii 1498-1505, vreme în care înființează Episcopiile Râmnicului și Buzăului. Datorită lui iese de sub tipar trilogia macariană, despre care învățăm în primele clase de liceu: ”Liturghierul”, ”Octoihul” și ”Tetraevangheliarul”.

…și tot el în alungă

”Grija cea lumească” covârșește însă sufletul domnitorului valah și îl întoarce împotriva trimisului lui Dumnezeu: interese politice îl determină pe Radu cel Mare să binecuvânteze o uniune nelegiuită, între propria soră și un boier moldovean căruia Biserica nu îi dăduse dezlegare să își lase soția. Sfântul Nifon îl mustră pe voievod și istoria se repetă: este alungat din scaunul mitropolitan și se retrage la mănăstirile din Sfântul Munte, unde sufletul său urcă la Domnul în anul 1508, ziua a 11-a a lunii august.

Moaștele sfântului spală păcatul domnitorului

Neagoe Basarab este cel care aduce în Țara Românească moaștele Sfântului Nifon, cu intenția clară de a ajuta sufletul răposatului Radu cel Mare să se izbăvească de greul păcat săvârșit față de sfânt. Ritualul cutremurător este descris de către  Gavriil Protul: „Au dus, apoi, sicriul și l-au pus deasupra mormântului lui Radu Vodă, rugându-se toată noaptea, împreună cu Neagoe Vodă, sfinției sale pentru iertarea păcatului lui Radu Vodă, care fără dreptate a lepădat pre Sfântul de la sine și l-a gonit din țară. Și - mare minune! - spre sfârșitul Utreniei, vrând Dumnezeu să arate aievea iertarea păcatului lui Radu Vodă și al altora, care făcuseră nevoie și scârbă sfântului, a văzut singur Neagoe Vodă descoperire ca aceasta de la Dumnezeu: s-au rupt scoabele cele de fier și acoperământul mormântului lui Radu Vodă și degrabă s-au desfăcut marmurile, iar dinlăuntrul s-a ivit trupul lui Radu groaznic și întunecat, plin de puroi și de putoare. S-a deschis și sicriul sfântului Nifon și a izvorât de la sfântul izvor de apă, care a spălat tot trupul lui Radu Vodă, arătându-l luminat. Apoi toate încuietorile și pietrele singure s-au închis și s-au arătat lui Neagoe și a făcut mare mulțumire“.

„Arătându-i-se domnitorului în chip minunat această împăcare, a poruncit ca moaștele sfântului Nifon să fie așezate într-un sicriu de argint, poleit cu aur și pietre scumpe și înapoiate Mănăstirii Dionisiu. Monahii acestei mănăstiri, în semn de mulțumire, i-au dăruit lui Neagoe Basarab capul și mâna dreaptă a Sfântului Nifon. Moaștele au fost depuse în Mănăstirea Curtea de Argeș, iar în anul 1949 au fost mutate în Biserica „Sfântul Dumitru“, Catedrala Mitropoliei Craiovei, unde se află și în prezent” (crestinortodox.ro).

 

Primul sfânt canonizat pe pământ românesc

Sfântul Ierarh Nifon a fost canonizat tot în timpul domniei lui Neagoe Basarab, în anul 1517. El este primul sfânt canonizat pe pământ românesc. De reținut că este și autorul uneia din cele mai impresionante rugăciuni creștin ortodoxe: rugăciunea de Dezlegare care se citește la slujba înmormântării.

 

Pentru enoriași azi este dezlegare la pește  

Se obișnuiește ca, în zilele de hram, să se dea dezlegare la pește. Drept care enoriașii parohiei ocrotite de către Sfântul Ierarh Nifon se pot bucura de un pește gustos la masă, în ultima duminică din Postul Adormirii Maicii Domnului.

 

Articol de Gabriela Boceanu